Smaki natury

 

Cel

wykład z prezentacją multimedialną i degustacją

Czas trwania

1 godz. 45 min do 2 godz.

Cena

  • 22 zł/os. przy min. 25- 39 os.
  • 24 zł/os. – powyżej 40 os.

(…) Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju:
W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju,
Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku,
I zna tajne sposoby gotowania trunku…

Adam Mickiewicz, „Pan Tadeusz”

Warsztaty prowadzone z następujących tematów:

  1. Czekolada — pokarm bogów. Jeden z tych specjałów, którego smakiem zachwycał się człowiek od dawien dawna. Ciepła, słodka — wzbudzała emocje i fascynowała. Z czasem oprócz walorów smakowych zaczęto odkrywać jej wartości zdrowotne i lecznicze…
  2. Historia kawy i herbaty — ulubionych napoi Europejczyków. Filiżanka czarnej kawy… na lenistwo dla zabawy oraz tej którą się pija, by zapomnieć o hałasie świata.
  3. Owoce egzotyczne — ich tajemnice, właściwości i smaki. Odstraszają pchły i mole, skutecznie walczą z tłuszczem, odżywiają włosy oraz polerują garnki na błysk. To potrafią tylko cytryny… przyjdź i dowiedz się więcej o innych owocach egzotycznych.

Istnieje możliwość realizacji innych tematów z zakresu botaniki po uprzednim zgłoszeniu i konsultacji.

Zajęcia realizowane są przez cały rok — konieczna rezerwacja z min. 2–tygodniowym wyprzedzeniem.